
Odżywianie bezglutenowe
produkty ekologiczne Gluten, odkąd łacińskiego oznaczania "kleju", powinno być sprzymierzeniem protein w strawy przetworzonej z pszenicy i pozostałych pokrewnych gatunków zbóż, podobnych niby jęczmień i mieszkano. Gluten powinno być wielowątkowy z białek i gliadyny gluteninę co daje rozpiętość ciasta, uczestniczy jej zsiąść i wstrzymać własny konfiguracja i daje mu aż do przeżuwania tekstury. Może być zakomunikowane, iż gluten pozostała wyszperana circa 7. wieku na mocy mnichów buddyjskich, jacy istnieli jaroszami i badali znaleźć środek zastępczy mięcha. Odszukali, iż jeśli zagłębione ciasto w wacie, krochmal wypłukać i wsio, co pozostało było mięso-jak, teksturowane, deszcz gummy - glutenu. Mechanizm czynienia działania glutenu w sprawie układu pożywnego (GI) okazał się zostać pakowane z udziałem aktywacji tak jak przeciwzapalne i szyków immunologicznych. Pokarmy zawierające gluten, jeśli dojść aż do flaki, transglutaminazie tkankowej (tTG), ferment sporządzany w ścianie flaki przełamuje glutenu aż do osobistych bloków protein, gliadyny i glutenin. Jednym z pozostałych dystynkcji tegoż fermentu powinno być schronienie mikrokosmków w jelitach przekroczonym. Jako protein glutenowe przechodzą na mocy jelito, organizm odpornościowy wykładziny jelito nazwie jelit skrępowane z tkanek limfoidalnych (GALT) tytuł czy te protein pojawiają się przypuszczalnie bezpieczne i niebezpieczne. Jeśli mniema się w ciągu gniewne, tak niby tuż przy jednostek z nietolerancyjnością glutenu, organizm odpornościowy wyzwala przeciwciała przeciwko jelit białka glutenowych wytwarzających symptomów pobłażliwości glutenu. Istnieją dwoje rozliczne typy pobłażliwości, które pojawiają się przydzielane na gluten, i to jest "Gluten Czułość" i "" celiakia. Wrażliwość na gluten, sławny w podobny sposób jak non-trzewnej predyspozycji glutenu, być może zostać najkorzystniej przedstawiony jak prosta przeciwdziałanie na gluten, jeśli stworzenie spostrzeże protein glutenu jak okupanta i zwalcza ją z zapaleniem tak jak w środku i na zewnątrz drutu pożywnego. Choroby trzewnej, z drugiej witryny, organizm odpornościowy nie montażu jowialny uderzenie na gluten; w zastępstwie tegoż, gluten spałaszowanie wyzwala ustrój odpornościowy aż do najeżdżania wyściółki flaki. Wpływ predyspozycji na gluten: Mal-efekty predyspozycji glutenu na stworzenie jak agregat być może zostać zróżnicowane i traktują znacznej ilości narządów. Dużo mechanizmy proponowane pojawiają się na mocy najrozmaitszych poszukiwaczy, by wyeksplikować przyczynę tak dokumentny działanie na stworzenie, z jakich jakie pojawiają się zastąpione przy. 1- nieszczelnego flaki. W glutenu jednostek, gluten być może powodować cel jelitowe wyzwolić białko zwane zonulin. Zonulin z kolei być może przełamać prostą barierę ochronną jelit o nazwie napięty skrzyżowania przewodzącego aż do ensemble nieszczelnego flaki. Gdy obwódki jelitach pozostaje zakłócony, wielbione substancje, podobne niby toksyny, zarazki, niestrawionych okruszyn strawy i przeciwciała zdołają przepuszczać wodę aż do końcówek tworu na skroś ciek posoki. 2- chorobą autoimmunologiczną. Gdy przeciwciała przepuszczać wodę i zorganizowania dojazdu aż do pozostałych porcyj korpusu aniżeli w pozostałych organach, podobnych niby tarczycy i mózgu, pojawiają się narażone na nacierany na mocy te przeciwciała, co przewodzi aż do drugorzędnych zaburzeń autoimmunologicznych. 3- odżywcza nierównowaga. Bo mnogość kosmetyków odżywczych pojawiają się przyswajane na mocy zaporę flaki, psot wyrządzone przestrzeni ściany flaki, niby to powinno być w losie pobłażliwości glutenu, można wprawić aż do niedoborów żywieniowych. Analogiczne ubytki żywieniowe zdołają prowadzić aż do mylnego koła przewodzące aż do pozostałych klasów chorobowych. Objawy kliniczne Objawy pobłażliwości glutenu przyznawane pojawiają się nadzwyczaj zróżnicowane i co niemiara pytań pojawiają się dokumentowania jowialny i okólny zgoda z wrażliwością na gluten z znacznej ilości symptomów, stygmatów i klasów chorobowych. Szeroka ilość jednostek z nietolerancyjnością glutenu względnie nie mają żadnych symptomów ewentualnie nie napłyną ewidentne symptomy cięcia. Symptomy tak jak celiakii i non-celiakię pobłażliwość na gluten pojawiają się nadzwyczaj tego rodzaju, jaki wywołuje, iż powinno być znośne tytuł, który rodzaj konsument być może nosić, bez wykorzystywania badań laboratoryjnych. Częstotliwość występowania celiakii kapuje się zostać ważnie zdrowsze aniżeli tuż przy jednostek starszych w ludności ogólnej. Oto jakie symptomy kliniczne, iż tuż przy jakich pacjentów, jowialnie ewentualnie okrężnie, zdołają zostać skrępowane z nietolerancyjnością glutenu: 1- trawienne kłopoty: gazowe, wzdęcia, laksacja, zaparcia, ensemble flaki trudnego (IBS), schorzenie Crohna, wrzodziejące porwanie flaki zażywnego. A 2- kłopoty łupiny i kudeł: łysienie, egzema, porwanie łupiny herpatiform, rogowacenie mieszkowe, a także (znanego w podobny sposób jak " warstewka kurka "z tyłu ramiona). 3- autoimmunologicznych. porwanie tarczycy rodzaju Hashimoto, porwanie przegubów, lań, łuszczyca, twardzina łupiny, miejsce zrogowaciałe rozsiane, cukrzyca, ensemble Sjogrena objawy 4- neurologiczne: ataksja, niezborność, zawroty głowy, bóle głowy, migrena, ' opar mózgu "i neuropatia obwodowa. 5- ubytki żywieniowe: Fat zespołem złego przyswajania, niedożywienie, niedokrwistość z deficytu żelaza ewentualnie niedosyt witaminy D i. 6- hormonalne nierównowagi: niedoczynność tarczycy, wylew miesiączkowy, ensemble policystycznych jajników (PCOS), wyklarowane niepłodności, opóźnionego dojrzewania płciowego, i . mały podniesienie 7- mięśniowo kłopoty: Osteoporoza, obrzęk ewentualnie bóle przegubów, bóle ścierwo, mięśni i skurcze. 8- mentalne kłopoty: lęk, dołek psychiczny, wahania nastroju, ADD, autyzm, i wybuchy padaczkowe. 9- dentystyczne i wargi: Zęby z rowki leżące, owrzodzenie przepaści werbalnej Nowotwór złośliwy owrzodzenia i wady szkliwa, stomatologiczne i krwawiące dziąsła. 10- Reszta symptomy: Ache ścierwa, chroniczne zmożenie, fibromyalgia, skromnie energetyczne, utrata chamstwo ścierwa, popchnięcie anafilaktyczny i pokrzywka ewentualnie w tych, jacy stosują niesteroidowe leki przeciwzapalne leki (kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, itp) 11- nieprawidłowym pułapem laboratoryjnych: intensyfikacja sportów fermentów wątrobowych, niskie sportów fosfatazy zasadowej. Przyczyny i faktorami przyczyniającymi Chociaż przyczyna powinno być nieznana, iluzorycznie palący podniesienie raty nietolerancyjnością glutenu pszenicy i pozostał występujących w rytmu zeszłych kilkudziesięciu lat, zmuszając naukowców aż do postulują i rozglądać się objaśnień zatrudnionych w wspomniany prędki podniesienie. Wielkoduszność glutenu staje się uroczystym kłopotem zdrowia globalnego, i zdaniem pytań Mayo Clinic na przykład, poznana celiakia być może poczwórnie niebezpieczeństwo zgonu. W dole znajdują się jakie z proponowanych rekomendacyj i składników, które zdołają zostać zatrudnione w intensyfikacja glutenu i pszenicy pobłażliwości. 1. Spałaszowanie większej liczb glutenu. Wyczerpujemy większa ilość pszenicy i pozostałych pokarmów obejmujących glutenu aniżeli wprzódy. Wylicza się, iż niejeden Amerykanin spożywa circa 55 chwilowo funty mąki pszennej na rok. 2. Podwyższone życzenie glutenu. Gluten w jelitach przekształca krótszych białek, polipeptydów, "" o nazwie "gluteomorphins". Gluteomorphin (znany w podobny sposób jak Gliadorphin) powinno być opioid peptyd sklasyfikowany jak "exorphins", które ochraniają się niby endorfiny i opioidów i być może twardnieć się z sensorami opioidowymi w mózgu. Stąd zdołają powodować wciągająca styl życia konsumowania, w tym życzenia i pójścia na łatwiznę. Te exorphines określono jak czynnik przyczyniający jakimś neurologiczną, jakich choróbsk neurologicznych, podobnych niby dołek psychiczny, ADHD, schizofrenia, otępienie i autyzm. 3. hybrydyzacji. Może być wyżej procedura dobierania najrozmaitszych wersyj z tworu, podobnych niby pszenica, by stworzyć fizycznego szczepu z chcianych gildia i hodować je wzmocnić te cechy. Jesteśmy wprzódy nie konsumować pszenicę, iż nasi ojciec i matka konsumowali. Nowomodny pszenicy powinno być krótszy, mocniej brunatny i kategorycznie zdrowsze sprawnych aniżeli uprawy pszenicy dawny 100 lat wstecz. Dwarf pszenicy i pół-karzeł uprawy pszenicy zastąpiły ich zdrowsi kuzynów, i te ludy pszenicy wymaga mniejsza ilość chwili i mniejsza ilość nawozów aż do wytwórczości zdrowej uprawy pszenicy jagody. Szkopułem powinno być to, iż hybrydowa modła pszenicy fabrykuje większa ilość glutenu aniżeli jego przodkowie. Wylicza się w podobny sposób, iż 5 procent białek w zhybrydyzowaną pszenicy pojawiają się nowe protein, które zdołają prowadzić aż do podniesienia poziomu palnego, nietolerancyjnością glutenu i znacznie wyższych stopy celiakii. Co gorsza wspomniany odmiana pszenicy niesie większa ilość skrobi nazwie amylopektyny Natomiast, jaka powinno być nadzwyczaj tuczące i wzmaga własnego cukru we posoki ważnie. Ten podniesienie stężenia cukru we posoki, i zarówno pogarsza paliw obecnego przebiegu palnego. 4. Deaminatetion. Nowoczesne pszenicy w podobny sposób dezamidowana na mocy kwasową ewentualnie enzymatyczną stosowania glutenu, co aprobuje na to, by dawny mocniej rozpuszczalne w wacie. Deaminacja zdołają wyzwalać wysoką riposta immunologiczną tuż przy jakich jednostek, i powodować objawowe enteropatia z uczuleniu na gluten. 5. Organizmy kształtowane genetycznie (GMO). Pszenica pozostała hybridized i nie dopuszczone GMO, jaka z definicji powinno być ustanawiany jedynie na mocy procedura laboratoryjnego, iż wstawia surowiec genetyczny aż do DNA roślin. Niektóre badania choć odwołują zużytkowanie systemów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) z nadwrażliwość na gluten i suponują GMO być może zostać ważnym kurek otoczenia i być może nasilać nadwrażliwość na gluten, w tym choroby trzewnej. Dziewięć GMO strawy pojawiają się współcześnie ćwiczone, które istnieją aż 80 procent zwyczajowej strawy przetworzonej w Ameryka Mogą być to, soja, kukurydza, bawełna (oleju), rzepak (olej), cukier z żłobów cukrowych, cukinia, brukowy squash, Hawaiian papaya i lucerny. 6 manie genetyczne. Są bezusterkowe allele, które znajdują się przyczynić aż do glutenu ludzka czułość, głównie antygen leukocytowego (HLA), ewentualnie HLA-DQ2 / 8. Istnienie tych alleli wywołuje, iż ??mocniej powolne na rozbudowa pobłażliwości glutenu. 7- bez glutenu efekty ziaren. Niektóre złego oddziaływania pszenicy być może zostać przydał się aż do lektyny, kosmetyków bez glutenu znaleźć w pszenicy i pozostałych zbóż, ziarna, nasiona, orzechy i ziemniaki. Aglutynina kiełków pszenicy (WGA) to glikoproteina bez glutenu ewentualnie lektyny znajduje się w najwyższych stężeniach w sum pszenicy i być może narasta nieuszkodzony porwanie zgromadzeniem. Sugeruje się, iż lektyny WGA ochrania ziarno odkąd owadów, drożdży i bakterii. Dary nieba o najwyższym stężeniu lektyny, zdołają zostać gniewne, gdy pojawiają się spożywane w nadmiarze. Czynienia wielbione zdołają obejmować ubytki żywieniowe i reakcje immunologiczne. Fakultatywnie, mnogość efektów lektyn wypływają niebezpieczeństwie pożywnego na skroś interakcję z lektyny z celami nabłonka flaki. Incydenty 1. Wylicza się, iż celiakia dotyczy circa 1 na 133 jednostek, i blisko 1% ludności. Chociaż tak ździebko niby 5% działanie być może domyśla się, iż ma kibić. 2. Predyspozycja na gluten, nie prędzej ostatnio przyjęty w ciągu kibić stand-alone, kapuje się o co niemiara mocniej rozpowszechnione aniżeli w celiakii. Niektóre badania wyznacza, iż kibić namawia 6% aż do 7% ludności, podczas jeśli reszta badania ulokować wielkość tak wygórowane, niby 50% ludności. Leczenie Jedynym modusem kurowania pobłażliwości glutenu powinno być spoiste unikanie jadłospisy glutenu. Jest wymaga przytomności naturalne i "ukryte" źródeł glutenu w naszej strawy, i zarówno intencjonalność bez glutenu. Ziarna zawierające gluten, w tym: pszenica orkisz, pszenica Khorasan, Faro, durum, bulgur, krupy manna; Jęczmień; Żyto; i pszenżyto. Innych pokarmów obejmujących gluten: Gluten powinno być zazwyczaj aktualne w pozostałych produktach spożywczych, podobnych niby chmiel i przyprawa sojowy, można wykorzystywać, jak lekarstwo stabilizujący ewentualnie środków obowiązkowych w mocniej nieoczekiwane towarów spożywczych i leków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz